Menu Zobacz zawartość naszych kart

Menu restauracji Soplicówka

NOWOŚĆ!
Już od poniedziałku (18.02.2019) wzbogacamy menu pierogowe. Tylko u nas pierogi z prawdziwego orkiszu. Wśród nich znajdą Państwo farsze takie jak: pieczarka, kapusta z pieczarką, burak z fetą i owocami kopru włoskiego, szpinak, kasza gryczana, soczewica, ruskie... Zapraszamy do spróbowania

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym aktualnym menu serwowanym w lokalu:

Aktualne menu

Szef kuchni poleca
- omlet a'la Soplica - na ostro z marynatami i kiełbasą staropolską
   i sosem do wyboru:czosnkowy, pomidorowy, musztardowy.
  20 zł
- przysmak Telimeny - camembert panierowany z żurawiną     22 zł
- marzenie Zosi - naleśniki z jabłkiem lub serem,
  z polewą śmietanowo-czekoladową (2 szt.)
  18 zł
- zakąska Tadeusza - śledź o trzech smakach   25 zł

 

Zupy
- Rosół 9 zł
- Flaki wołowe 10 zł
- Barszcz czerwony z kaszą gryczaną     10 zł
- Żur z kiełbasą i jajkiem 10 zł

 

Kremy
- Borowikowy     12 zł
- Pomidorowy     10 zł

 

Ryby
- pstrąg podawany na maśle z musem: cytrynowym,
  czosnkowym lub z ziemniakami z wody
  29 zł
- dorsz w ziołach z patelni z ziemniakami z wody   32 zł

 

Dania drugie
- schabowy z kostką po staropolsku z kapustą zasmażaną, ziemniaki z wody lub opiekane   25 zł
- schab w towarzystwie leśnych grzybów z patelni, ziemniaki z wody
  lub opiekane, bukiet surówek
  28 zł
- zrazy staropolskie z kaszą gryczaną lub ziemniakami, sałatka z ogórka kiszonego   25 zł
- golonka w piwie z chrzanem i musztardą, z chlebem   7 zł / 10dkg
- antrykot z jajkiem sadzonym z ziemniakami opiekanymi lub z wody,
  bukiet surówek
  28 zł
- kaczka z jabłkiem w musie żurawinowym z ziemniakami opiekanymi lub z wody,
   bukiet surówek
  48 zł
- policzki wołowe z podgrzybkami, ziemniakami z wody lub opiekane, bukiet surówek   39 zł

 

Surówki

- Z białej lub czerwonej kapusty    7 zł
- Z marchewki   6 zł
- Mizeria   7 zł

 

Dania z grilla
- schab po wiejsku z wędzonką i kiszonym ogórkiem oraz frytkami       35 zł
- pierś z kurczaka z grilowanymi warzywami z sosem czosnkowym
  z ziemniakami opiekanymi, bukiet surówek
      28 zł
- polędwica wieprzowa z sosem żurawinowym lub musztardowo-miodowym
  z ziemniakami opiekanymi, bukiet surówek
      35 zł

 

Specjalność zakładu Pierogi:

- z mięsem i skwarkami lub sosem musztardowym   17 zł
- z kapustą i grzybami ze skwarkami   14 zł
- ruskie ze skraweczkami   14 zł
- ze szpinakiem i sosem czosnkowym   17 zł
- z kaszą gryczaną i boczkiem   14 zł
- z serem i polewą śmietanowo - waniliową lub bitą śmietaną   15 zł
- pierogi sezonowe 17 zł

 

Desery
- sałatka Telimeny - owoce z bitą śmietaną i alkoholem     15 zł
- szarlotka na ciepło     8 zł
- szarlotka z bitą śmietaną     12 zł
- puchar lodowy       8 zł
- puchar lodowy z bitą śmietaną i bakaliami     12 zł

 

Napoje bezalkoholowe
- Herbaty Dilmah czarna, owocowa   7 zł
- Kawa z bitą śmietaną i rodzynkami   10 zł
- Kawa po wiedeńsku   6 zł
- Kawa czarna   6 zł
- Espresso   6 zł
- Latte   9 zł
 - Cappucino  8 zł
- Kawa mrożona 12 zł
- Coca-Cola, Sprite, Fanta 0,25l 5 zł
- Nestea 0,25l 5 zł
- Woda niegazowane i gazowana 0,5l  5 zł

 

Napoje alkoholowe
- piwo  
Tyskie 0,5 l 8 zł
Żywiec 0,5 l 8 zł
Lech 0,5 l 8 zł
Warka 0,5 l 8 zł

Piwa regionalne

 
Otwockie - lager: 4,8% 9zł
Świderskie - ciemne 6% 9zł
Rzemieślnicze - chmielowe 4.6% 9zł
Piwo 0,3l 7zł
Sok do piwa 1zł
Wina francuskie  
Bordeaux lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Chapelle lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Grenache lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Bordeaux 2006 lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Chevafier de Bayard 2007 lampka 12 zł/ butelka 85 zł
   
Wina kalifornijskie  
Gallo 2007 lampka 10 zł/ butelka 70 zł
Sutter Home 2008 lampka 10 zł/ butelka 70 zł
Gallo Family 2008 lampka 9 zł/ butelka 70 zł
Mogen David lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Carlo Rossi (czerwone / białe) lampka 8 zł/ butelka 45 zł
Wina południowoeuropejskie  
Istra - Chorwacja lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Varma - Bułgaria lampka 7 zł/ butelka 65 zł
Monte Mediano - Włochy lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Wina węgierskie  
Tokaj Harslevelu lampka 6 zł/ butelka 65 zł
Feher Arany Nagyrede lampka 7 zł/ butelka 65 zł
Egri Bikaver lampka 7 zł/ butelka 65 zł
Egri Prestige lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Kadarka lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Wina południowoafrykańskie  
Muskat dAlexandrie lampka 10 zł/ butelka 85 zł
Wild Africa Pinotage lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Chenin Blanc Western lampka 12 zł/ butelka 102 zł
Don Legato Cabernet Sauvignon lampka 9 zł/ butelka 70 zł
Temptation lampka 9 zł/ butelka 70 zł
Tierra Aufera lampka 9 zł/ butelka 70 zł
Wina mołdawskie  
Czernyj Agat lampka 12 zł/ butelka 85 zł
Muscat Orfeusz lampka 10 zł/ butelka 85 zł
Mołdawska dolina - Mołdawia lampka 6 zł/ butelka 45 zł

Menu okolicznościowe

Ryby

  • Sandacz w sosie majonezowo-ogórkowym
  • Karp po staropolsku np. w galarecie
  • Szczupak w miodzie i migdałach
  • Sum w całości faszerowany wśród borowików i kurek
  • Sum w ziołach – na ciepło
  • Łosoś faszerowany z owocami w galarecie
  • Pstrąg w sosie śmietanowo-migdałowym – w galarecie ( w porcjach lub w całości)
  • Ryba faszerowana w towarzystwie warzyw lub owoców w miodzie lub w pikantnym sosie
  • Mintaj w sosie chrzanowo maślanym w towarzystwie borowików
  • Ryba po grecku w warzywach i pomidorach
  • Tatar z łososia wędzonego lub surowego
  • Śledź na trzy sposoby – słodko, kwaśno i ostro
  • Rolada z łososia ze szpinakiem

Ryby mogą być podawane w całości lub w porcjach


Mięsa w galarecie

  • Indyk w maladze
  • Schab po warszawsku
  • Fantazja szynkowa ze szparagami
  • Schab faszerowany owocami
  • Kurczak faszerowany
  • Kaczka ze śliwkami
  • Nóżki wieprzowe
  • Galaretka z kurczaka
  • Zawijasy z szynki i sera
  • Roladki z polędwiczki wieprzowej w towarzystwie żurawiny
  • Kurczak faszerowany orzechami z rodzynkami
  • Kurczak nadziewany gruszką

Mięsa na zimno

  • Deska pieczystego - w tym szynka w papryce, w sosie czosnkowym, w majeranku,
  • Boczek w zalewie czosnkowo-majerankowej, karkówka, schab nadziewany owocami,
  • Pasztet mieszany
  • Szynki wędzone, balerony, polędwica, kabanosy, salami
  • Prosiak – szynka z formy
  • Noga – szynka

Sałatki

  • Jarzynowa
  • Brokułowa – brokuły, jajko, kukurydza, majonez
  • Pieczarkowa – pieczarki, jajko, cebulka, papryka surowa, majonez
  • Selerowo-ananasowa – seler w zalewie, ananas, ser żółty tarty,
  • Kukurydza, rodzynki, majonez
  • Łososiowa – łosoś, ogórek świeży, jajko, majonez
  • Śledziowa na ostro – śledź , marynaty, cebulka, majonez
  • S. Zosi – sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, pierś kurczaka ,majonez
  • S. grecka –sałata, papryka , pomidor, ogórek, szczypior, ser Feta , sos
  • Chłopska – świeży szpinak, grillowany boczek, czerwona fasola, zielony ogórek, sos czosnkowy
  • S. węgierska – szynka, marynaty, ser żółty, majonez
  • Orzechowo-ananasowa z piersią drobiową
  • Ziemniaczana z marynatami
  • Wiosenna – rzodkiewka, świeży ogórek, pomidor, szczypiorek, sos majonezowy
  • Owocowa

Jajka faszerowane- pieczarkami, nadzieniem serowo-czosnkowym, kawiorem,.
Pieczarki faszerowane – nadzieniem jajeczno – maślanym


Zupy

  • Rosół
  • Flaki
  • Żur z kiełbasą i jajkiem
  • Barszczyk czerwony z kaszą gryczaną lub pasztecikiem
  • Chłodnik litewski

Kremy

  • Krem z borowików
  • Krem z pomidorów
  • Krem z brokuł
  • Krem z porów

Kremy podawane są z groszkiem ptysiowym


Dania drugie

  • Kaczka z jabłkami w sosie żurawinowym
  • Fantazja bakaliowa – udko z kurczaka nadziewane bakaliami – podawane w sosie żurawinowo ananasowym
  • Indyk w miodzie z migdałami
  • Indyk w sosie żurawinowym
  • Szynka w sosie borowikowym
  • Kurczak pieczony
  • Schabowy po staropolsku 
  • Zrazy zawijane
  • Antrykot z piersi kurczaka
  • Befsztyk z polędwicy z cebulką
  • Prosiaczek pieczony z kaszą gryczaną podawany w całości
  • Kieszonki schabowe z pieczarkami / z serem
  • Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana żółtym serem z sosem czosnkowym
  • Schab z wiśnią
  • Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana z serem w sosie czosnkowym
  • Rumsztyk z cebulą
  • Szaszłyki
  • Kieszonki schabowe z serem lub pieczarkami
  • Polędwica w sosie miodowo – musztardowym
  • Bigos staropolski
  • Strogonoff

Dania drugie

  • Kaczka z jabłkami w sosie żurawinowym 
  • Fantazja bakaliowa – udko z kurczaka nadziewane bakaliami – podawane w sosie żurawinowo ananasowym 
  • Indyk w miodzie z migdałami 
  • Indyk w sosie żurawinowym 
  • Szynka w sosie borowikowym 
  • Kurczak pieczony 
  • Schabowy po staropolsku 
  • Zrazy zawijane 
  • Antrykot z piersi kurczaka 
  • Befsztyk z polędwicy z cebulką 
  • Prosiaczek pieczony z kaszą gryczaną podawany w całości 
  • Kieszonki schabowe z pieczarkami / z serem
  • Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana żółtym serem z sosem czosnkowym
  • Schab z wiśnią
  • Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana z serem w sosie czosnkowym
  • Rumsztyk z cebulą
  • Szaszłyki
  • Kieszonki schabowe z serem lub pieczarkami
  • Polędwica w sosie miodowo – musztardowym
  • Bigos staropolski
  • Strogonoff

Podawane są ziemniaki z wody, ziemniaki opiekane, kasze, kluski śląskie
Surówki sezonowe lub warzywa z wody.


Desery

  • Ciasta:
    • sernik wiedeński,
    • szarlotka,
    • delicja owocowa, orzechowe, czekoladowe,
    • Śmietanowiec ,
    • wiśniowe,
    • rumowe,
    • pomarańczowe,
    • cytrynowe,
    • Pani Walewska,
    • tiramisu
    • W-ztka, beza z musem truskawkowym,
  • Puchar lodowy
  • Torty o smakach w/w ciast.

Stół szwedzki

  • Sakiewki na cieście francuskim z gruszką i serem pleśniowym
  • Sakewki ze szpinakiem i oliwką
  • Pomidorki koktajlowe nadziewane
  • Roladki z łososia z farszem szpinakowym lub twarożkowym
  • Zawijaski z ciasta naleśnikowego ze szpinakiem
  • Zawijaski z c. N. Z nadziniem paprykowym
  • Zawijaski z c. N. Z nadzieniem rodzynkowym
  • Koreczki na ostro np z marynatami, salami,
  • Koreczki na słodko np z serem i anansem
  • Koreczki z piersi z kurczaka z oliwkami
  • Koreczkiz z piersi z kurczaka ze szpinakie i serem zapieczone
  • Ślimaczki z szynki z farszem szpinakowym, paprykowym, szczypiorkowym np w galarecie
  • Porcyjki łososia zapieczone w sosie cytrynowym z pomidorkami koktajlowym na sałacie
  • Koreczki śledziowe np na ostro lub na słodko
  • Koreczki owocowe
  • Babeczki z musem olikowim
  • Babeczki z pastą np rybną

Menu Wielkanocne 2019

Pobierz w PDF

Dania gorące:

  • barszczyk z uszkami,
  • zupa grzybowa z grochem,
  • krem borowikowy z groszkiem ptysiowym,
  • kapusta z grzybami,
  • karp z grzybami w sosie śmietanowym,
  • karp smażony,
  • łosoś smażony z sosem koperkowym,
  • sandacz w towarzystwie musu cytrynowego
  • szczupak na rozmarynie
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • pierogi z makiem i orzechami,
  • kompot z suszu

Dania na zimno:

  • sałatka z czerwonej fasoli,
  • sałatka jarzynowa,
  • sałatka pieczarkowa,
  • sałatka orzechowa z selerem i winogronami,
  • sałatka śledziowa z jabłkiem i zielonym groszkiem w śmietanie,
  • sałaka ananasowa,
  • sałatka szpinakowa z gruszką i fetą z sosem miodowo musztardowym
  • sałatka brokułowa z jajeczkami przepiórczymi,
  • sałatka na buraczku z roszponką i serem kozim grillowanym
  • śledź na trzy sposoby (kwaśno, słodko, ostro),
  • śledź w oleju z bazylią,
  • śledź opiekany z grzybkami i korniszonkami

Galarety:

  • rolada grzybowa w cieście naleśnikowym,
  • ryba faszerowana z rodzynkami,
  • rolada łososiowa ze szpinakiem,
  • łosoś w galarecie z owocami (w porcjach lub w całości)
  • sum w kurkach w sosie śmietanowym(w porcjach lub w całości),
  • karp po żydowsku,
  • karp nadziewany szpinakiem (w porcjach lub w całości)
  • karp po polsku,
  • karp zapiekany z żurawiną,
  • szczupak w warzywach (w porcjach lub w całości),
  • jesiotr wędzony

Desery:

  • kluski z makiem,
  • makowiec,
  • sernik,
  • piernik,
  • pierniczki,
  • orzechowe,
  • czekoladowe,
  • tiramisu,
  • rolada truskawkowa,
  • kawowe.

 

Dane kontaktoweSerdecznie zapraszamy do kontaktu z nami

608 551 281, (22) 243 45 29

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

05-400 Otwock - Śródborów
ul. Narutowicza 47