Menu Zobacz zawartość naszych kart
Menu restauracji Soplicówka
NOWOŚĆ!
Wzbogacamy menu pierogowe. Tylko u nas pierogi z prawdziwego orkiszu. Wśród nich znajdą Państwo farsze takie jak: pieczarka, kapusta z pieczarką, burak z fetą i owocami kopru włoskiego, szpinak, kasza gryczana, soczewica, ruskie... Zapraszamy do spróbowania
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym aktualnym menu serwowanym w lokalu:
Menu wigilijne
Aktualne menu
Szef kuchni poleca | |
---|---|
- omlet a'la Soplica - na ostro z marynatami i kiełbasą staropolską i sosem do wyboru:czosnkowy, pomidorowy, musztardowy. |
20 zł |
- przysmak Telimeny - camembert panierowany z żurawiną | 22 zł |
- marzenie Zosi - naleśniki z jabłkiem lub serem, z polewą śmietanowo-czekoladową (2 szt.) |
18 zł |
- zakąska Tadeusza - śledź o trzech smakach | 25 zł |
Zupy | |
---|---|
- Rosół | 9 zł |
- Flaki wołowe | 10 zł |
- Barszcz czerwony z kaszą gryczaną | 10 zł |
- Żur z kiełbasą i jajkiem | 10 zł |
Kremy | |
---|---|
- Borowikowy | 12 zł |
- Pomidorowy | 10 zł |
Ryby | |
---|---|
- pstrąg podawany na maśle z musem: cytrynowym, czosnkowym lub z ziemniakami z wody |
29 zł |
- dorsz w ziołach z patelni z ziemniakami z wody | 32 zł |
Dania drugie | |
---|---|
- schabowy z kostką po staropolsku z kapustą zasmażaną, ziemniaki z wody lub opiekane | 25 zł |
- schab w towarzystwie leśnych grzybów z patelni, ziemniaki z wody lub opiekane, bukiet surówek |
28 zł |
- zrazy staropolskie z kaszą gryczaną lub ziemniakami, sałatka z ogórka kiszonego | 25 zł |
- golonka w piwie z chrzanem i musztardą, z chlebem | 7 zł / 10dkg |
- antrykot z jajkiem sadzonym z ziemniakami opiekanymi lub z wody, bukiet surówek |
28 zł |
- kaczka z jabłkiem w musie żurawinowym z ziemniakami opiekanymi lub z wody, bukiet surówek |
48 zł |
- policzki wołowe z podgrzybkami, ziemniakami z wody lub opiekane, bukiet surówek | 39 zł |
- Gęś z gruszą w towarzystwie leśnej borówki z ziemniaczkami faszerowanymi musem czosnkowo-pietruszkowym | 55zł |
Surówki |
|
---|---|
- Z białej lub czerwonej kapusty | 7 zł |
- Z marchewki | 6 zł |
- Mizeria | 7 zł |
Dania z grilla | |
---|---|
- schab po wiejsku z wędzonką i kiszonym ogórkiem oraz frytkami | 35 zł |
- pierś z kurczaka z grilowanymi warzywami z sosem czosnkowym z ziemniakami opiekanymi, bukiet surówek |
28 zł |
- polędwica wieprzowa z sosem żurawinowym lub musztardowo-miodowym z ziemniakami opiekanymi, bukiet surówek |
35 zł |
Specjalność zakładu Pierogi: |
|
---|---|
- z mięsem i skwarkami lub sosem musztardowym | 17 zł |
- z kapustą i grzybami ze skwarkami | 14 zł |
- ruskie ze skraweczkami | 14 zł |
- ze szpinakiem i sosem czosnkowym | 17 zł |
- z kaszą gryczaną i boczkiem | 14 zł |
- z serem i polewą śmietanowo - waniliową lub bitą śmietaną | 15 zł |
- pierogi sezonowe | 17 zł |
Desery | |
---|---|
- sałatka Telimeny - owoce z bitą śmietaną i alkoholem | 15 zł |
- szarlotka na ciepło | 8 zł |
- szarlotka z bitą śmietaną | 12 zł |
- puchar lodowy | 8 zł |
- puchar lodowy z bitą śmietaną i bakaliami | 12 zł |
Napoje bezalkoholowe | |
---|---|
- Herbaty Dilmah czarna, owocowa | 7 zł |
- Kawa z bitą śmietaną i rodzynkami | 10 zł |
- Kawa po wiedeńsku | 6 zł |
- Kawa czarna | 6 zł |
- Espresso | 6 zł |
- Latte | 9 zł |
- Cappucino | 8 zł |
- Kawa mrożona | 12 zł |
- Coca-Cola, Sprite, Fanta 0,25l | 5 zł |
- Nestea 0,25l | 5 zł |
- Woda niegazowane i gazowana 0,5l | 5 zł |
Napoje alkoholowe | |
---|---|
- piwo | |
Tyskie 0,5 l | 8 zł |
Żywiec 0,5 l | 8 zł |
Lech 0,5 l | 8 zł |
Warka 0,5 l | 8 zł |
Piwa regionalne |
|
Otwockie - lager: 4,8% | 10zł |
Świderskie - ciemne 6% | 10zł |
Rzemieślnicze - chmielowe 4.6% | 10zł |
Piwo 0,3l | 7zł |
Sok do piwa | 1zł |
Wina francuskie | |
Bordeaux | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Chapelle | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Grenache | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Bordeaux 2006 | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Chevafier de Bayard 2007 | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Wina kalifornijskie | |
Gallo 2007 | lampka 10 zł/ butelka 70 zł |
Sutter Home 2008 | lampka 10 zł/ butelka 70 zł |
Gallo Family 2008 | lampka 9 zł/ butelka 70 zł |
Mogen David | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Carlo Rossi (czerwone / białe) | lampka 8 zł/ butelka 45 zł |
Wina południowoeuropejskie | |
Istra - Chorwacja | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Varma - Bułgaria | lampka 7 zł/ butelka 65 zł |
Monte Mediano - Włochy | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Wina węgierskie | |
Tokaj Harslevelu | lampka 6 zł/ butelka 65 zł |
Feher Arany Nagyrede | lampka 7 zł/ butelka 65 zł |
Egri Bikaver | lampka 7 zł/ butelka 65 zł |
Egri Prestige | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Kadarka | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Wina południowoafrykańskie | |
Muskat dAlexandrie | lampka 10 zł/ butelka 85 zł |
Wild Africa Pinotage | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Chenin Blanc Western | lampka 12 zł/ butelka 102 zł |
Don Legato Cabernet Sauvignon | lampka 9 zł/ butelka 70 zł |
Temptation | lampka 9 zł/ butelka 70 zł |
Tierra Aufera | lampka 9 zł/ butelka 70 zł |
Wina mołdawskie | |
Czernyj Agat | lampka 12 zł/ butelka 85 zł |
Muscat Orfeusz | lampka 10 zł/ butelka 85 zł |
Mołdawska dolina - Mołdawia | lampka 6 zł/ butelka 45 zł |
Menu okolicznościowe
Ryby
- Sandacz w sosie majonezowo-ogórkowym
- Karp po staropolsku np. w galarecie
- Szczupak w miodzie i migdałach
- Sum w całości faszerowany wśród borowików i kurek
- Sum w ziołach – na ciepło
- Łosoś faszerowany z owocami w galarecie
- Pstrąg w sosie śmietanowo-migdałowym – w galarecie ( w porcjach lub w całości)
- Ryba faszerowana w towarzystwie warzyw lub owoców w miodzie lub w pikantnym sosie
- Mintaj w sosie chrzanowo maślanym w towarzystwie borowików
- Ryba po grecku w warzywach i pomidorach
- Tatar z łososia wędzonego lub surowego
- Śledź na trzy sposoby – słodko, kwaśno i ostro
- Rolada z łososia ze szpinakiem
Ryby mogą być podawane w całości lub w porcjach
Mięsa w galarecie
- Indyk w maladze
- Schab po warszawsku
- Fantazja szynkowa ze szparagami
- Schab faszerowany owocami
- Kurczak faszerowany
- Kaczka ze śliwkami
- Nóżki wieprzowe
- Galaretka z kurczaka
- Zawijasy z szynki i sera
- Roladki z polędwiczki wieprzowej w towarzystwie żurawiny
- Kurczak faszerowany orzechami z rodzynkami
- Kurczak nadziewany gruszką
Mięsa na zimno
- Deska pieczystego - w tym szynka w papryce, w sosie czosnkowym, w majeranku,
- Boczek w zalewie czosnkowo-majerankowej, karkówka, schab nadziewany owocami,
- Pasztet mieszany
- Szynki wędzone, balerony, polędwica, kabanosy, salami
- Prosiak – szynka z formy
- Noga – szynka
Sałatki
- Jarzynowa
- Brokułowa – brokuły, jajko, kukurydza, majonez
- Pieczarkowa – pieczarki, jajko, cebulka, papryka surowa, majonez
- Selerowo-ananasowa – seler w zalewie, ananas, ser żółty tarty,
- Kukurydza, rodzynki, majonez
- Łososiowa – łosoś, ogórek świeży, jajko, majonez
- Śledziowa na ostro – śledź , marynaty, cebulka, majonez
- S. Zosi – sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, pierś kurczaka ,majonez
- S. grecka –sałata, papryka , pomidor, ogórek, szczypior, ser Feta , sos
- Chłopska – świeży szpinak, grillowany boczek, czerwona fasola, zielony ogórek, sos czosnkowy
- S. węgierska – szynka, marynaty, ser żółty, majonez
- Orzechowo-ananasowa z piersią drobiową
- Ziemniaczana z marynatami
- Wiosenna – rzodkiewka, świeży ogórek, pomidor, szczypiorek, sos majonezowy
- Owocowa
Jajka faszerowane- pieczarkami, nadzieniem serowo-czosnkowym, kawiorem,.
Pieczarki faszerowane – nadzieniem jajeczno – maślanym
Zupy
- Rosół
- Flaki
- Żur z kiełbasą i jajkiem
- Barszczyk czerwony z kaszą gryczaną lub pasztecikiem
- Chłodnik litewski
Kremy
- Krem z borowików
- Krem z pomidorów
- Krem z brokuł
- Krem z porów
Kremy podawane są z groszkiem ptysiowym
Dania drugie
- Kaczka z jabłkami w sosie żurawinowym
- Fantazja bakaliowa – udko z kurczaka nadziewane bakaliami – podawane w sosie żurawinowo ananasowym
- Indyk w miodzie z migdałami
- Indyk w sosie żurawinowym
- Szynka w sosie borowikowym
- Kurczak pieczony
- Schabowy po staropolsku
- Zrazy zawijane
- Antrykot z piersi kurczaka
- Befsztyk z polędwicy z cebulką
- Prosiaczek pieczony z kaszą gryczaną podawany w całości
- Kieszonki schabowe z pieczarkami / z serem
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana żółtym serem z sosem czosnkowym
- Schab z wiśnią
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana z serem w sosie czosnkowym
- Rumsztyk z cebulą
- Szaszłyki
- Kieszonki schabowe z serem lub pieczarkami
- Polędwica w sosie miodowo – musztardowym
- Bigos staropolski
- Strogonoff
Dania drugie
- Kaczka z jabłkami w sosie żurawinowym
- Fantazja bakaliowa – udko z kurczaka nadziewane bakaliami – podawane w sosie żurawinowo ananasowym
- Indyk w miodzie z migdałami
- Indyk w sosie żurawinowym
- Szynka w sosie borowikowym
- Kurczak pieczony
- Schabowy po staropolsku
- Zrazy zawijane
- Antrykot z piersi kurczaka
- Befsztyk z polędwicy z cebulką
- Prosiaczek pieczony z kaszą gryczaną podawany w całości
- Kieszonki schabowe z pieczarkami / z serem
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana żółtym serem z sosem czosnkowym
- Schab z wiśnią
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana z serem w sosie czosnkowym
- Rumsztyk z cebulą
- Szaszłyki
- Kieszonki schabowe z serem lub pieczarkami
- Polędwica w sosie miodowo – musztardowym
- Bigos staropolski
- Strogonoff
Podawane są ziemniaki z wody, ziemniaki opiekane, kasze, kluski śląskie
Surówki sezonowe lub warzywa z wody.
Desery
- Ciasta:
- sernik wiedeński,
- szarlotka,
- delicja owocowa, orzechowe, czekoladowe,
- Śmietanowiec ,
- wiśniowe,
- rumowe,
- pomarańczowe,
- cytrynowe,
- Pani Walewska,
- tiramisu
- W-ztka, beza z musem truskawkowym,
- Puchar lodowy
- Torty o smakach w/w ciast.
Stół szwedzki
- Sakiewki na cieście francuskim z gruszką i serem pleśniowym
- Sakewki ze szpinakiem i oliwką
- Pomidorki koktajlowe nadziewane
- Roladki z łososia z farszem szpinakowym lub twarożkowym
- Zawijaski z ciasta naleśnikowego ze szpinakiem
- Zawijaski z c. N. Z nadziniem paprykowym
- Zawijaski z c. N. Z nadzieniem rodzynkowym
- Koreczki na ostro np z marynatami, salami,
- Koreczki na słodko np z serem i anansem
- Koreczki z piersi z kurczaka z oliwkami
- Koreczkiz z piersi z kurczaka ze szpinakie i serem zapieczone
- Ślimaczki z szynki z farszem szpinakowym, paprykowym, szczypiorkowym np w galarecie
- Porcyjki łososia zapieczone w sosie cytrynowym z pomidorkami koktajlowym na sałacie
- Koreczki śledziowe np na ostro lub na słodko
- Koreczki owocowe
- Babeczki z musem olikowim
- Babeczki z pastą np rybną